Wetsuit

0
624

Met een wetsuit blijf je warm in het water. Daarnaast zorgt een wetsuit ook voor bescherming. Als je valt tijdens het watersporten wordt de klap verzacht door je wetsuit. Een wetsuit wordt dan ook gedragen door allerlei verschillende watersporters, zoals wakeboarders, surfers, waterskiërs of zeilers. Wanneer je met een wetsuit in het water gaat komt er een laagje water tussen het pak en je lichaam te staan. Door dat het neopreen pak strak om je lichaam zit wordt het laagje water opgewarmd. De pasvorm is dan ook erg belangrijk, als een wetsuit te groot is komt er steeds nieuw koud water binnen en blijf je niet warm. Warm blijven is natuurlijk erg prettig, maar ook belangrijk om kramp of blessures te voorkomen.

Wetsuit Dames

Heb je een wetsuit dames nodig? Dan is er ruime keuze in modellen, kleuren en diktes. Handig, want zo is er voor iedere watersporter en voor alle weersomstandigheden een geschikt pak te vinden. Maar welk wetsuit kies je dan? Een wetsuit dames heeft een meer getailleerde pasvorm dan een wetsuit heren. Daarnaast is een wetsuit dames meestal ook wat kleurrijker. De kleur is leuk, maar functionaliteit is natuurlijk belangrijker. Het is daarom goed om te kijken naar de dikte van de wetsuit. Ga je in de zomer het water op? Dan is een dikte van 3/2mm voldoende en kun je kiezen voor een fullsuit of een shorty. Een fullsuit is een lang pak, een shorty heeft korte mouwen en korte broekspijpen. Wanneer je in het najaar het water op gaat kun je beter kiezen voor een dikkere wetsuit van 5/4mm om goed warm te blijven! De dikte wordt vaak aangegeven met een dubbele maat. Dit komt omdat er verschil is in de dikte op de romp en de dikte op de armen en benen.

Naast de dikte en kleur van een wetsuit dames zijn er nog meer verschillen tussen de pakken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de ritssluiting op de rug of op de borst. De meeste wetsuits hebben de rits op de rug. Dit lijkt onhandig maar hierdoor kun je de wetsuit makkelijker aantrekken. De rits kun je prima zelf dichtmaken met behulp van het lange koord wat eraan vast zit. Sommige wetsuits hebben een rits voorop, ook wel een chestzip genoemd. Dit zorgt voor meer warmte op de borst en meer bewegingsvrijheid op de rug. Ook is het ene pak van flexibeler neopreen gemaakt dan het andere. Hoe beter de kwaliteit van het neopreen is, hoe prettiger het pak draagt. Uiteraard hangt er dan ook een duurder prijskaartje aan.