Waarom kiezen voor financial lease?

0
335

Als je ondernemer bent en dus een eigen bedrijf hebt, dan kan het voorkomen dat je een auto nodig hebt, bijvoorbeeld voor werkzaamheden. Je kunt er dan voor kiezen om een auto aan te schaffen, maar als het financieel wat minder gaat en/of je het geld niet hebt voor een nieuwe auto, dan kun je kiezen voor financial lease. Financial lease is een vorm van het aanschaffen van een auto op afbetaling en dit heeft veel voordelen te bieden. Welke voordelen dit zijn, kun je ook direct achterhalen door dit artikel te lezen. 

 

De auto wordt eigendom van de onderneming

Eén van de voordelen van het kiezen voor financial lease, is dat de auto eigendom wordt van de onderneming. Dit is zeker niet het geval bij operational lease, want dan blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Aangezien de auto eigendom wordt van je onderneming, is je onderneming zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en verzekeren van de auto. Daarnaast moet je onderneming ook zelf de wegenbelasting betalen. Voor de ene ondernemer is dit een pluspunt, maar voor de andere ondernemer juist niet. 

 

Je kunt de BTW aftrekken

Wanneer je hebt gekozen voor een financial lease auto, dan is de kans erg groot dat het om een nieuwe auto gaat en dat dit dus geen marge auto is. Je kunt de BTW dan terugvragen via de belastingdienst, maar deze dien je wel vooraf al betaald te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om het voertuig als kostenpost te gebruiken, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Mocht het om een besloten vennootschap gaan, dan hoef je hierdoor minder winstbelasting te betalen!

 

ZZP’er? Pas op met financial lease

Mocht je ZZP’er zijn en een financial lease contract willen aangaan, dan is het belangrijk dat je je goed laat verzekeren, maar ook dat je de risico’s van het leasen van een auto kent. Als ZZP’er ben je namelijk persoonlijk verantwoordelijk voor de gemaakte schulden, terwijl dat bij een besloten vennootschap niet het geval is. Mocht je bedrijf failliet gaan of mocht je niet meer kunnen werken, dan kun je de kosten ook niet meer betalen. Hierdoor kun je zeer snel in de financiële problemen komen en zelfs alles wat je hebt kwijtraken. Spreek daarom altijd met een financieel adviseur voordat je een lease contract aangaat en laat je altijd verzekeren! Dan worden (in veel gevallen) de kosten gedekt door de verzekeringsmaatschappij als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt.